Vad är IP-telefoni?

Jag vill dela med mig av mina kunskaper till dom som undrar vad IP-telefoni är.

IP står här för Internet Protocol, där protocol är enkelt beskrivet ett språk som datorer(IP-telefoner är små datorer) använder för att prata med varandra. Tyvärr finns det gott om förkortningar för och om IP-telefoni, vill ni veta vad SIP, RTP, VOIP,  codec är så finns det gott om beskrivningar på nätet bl.a. på Wikipedia.

IP-telefoni fungerar så att en IP-telefon eller IP-telefoniprogram i datorn ansluter och loggar in sig på en IP-telefoni server hos en teleoperatör(Vi samarbetar med bl.a. Telavox). Teleoperatören har sina servrar anslutna till det publika telenätet, därmed kan du båda ringa ut och bli uppringd från alla.

IP-telefoni är flexiblare än både fast och mobil telefoni genom att du ”bara” behöver en Internetanslutning. Du kan koppla in din IP-telefon var du än är i världen och arbeta platsoberoende., och ringa med ditt svenska telefonnummer.

Du kan använda din vanliga analogatelefoner genom att koppla dom till en IP-telefoni adapter som kopplar upp sig mot operatören. Har ni på företaget en telefonväxel så kan den vara förberedd för IP-telefoni annars kan den anslutas till IP-telefoni via en adapter som kallas gateway.

Fördelarna med IP-telefoni är främst att du blir flexiblare samt om ni har flera kontor så kan ni ringa gratis mellan kontoren. Ofta är priserna lägre hos IP-telefoni operatörerna än hos de stora telefoni operatörerna.

Jag har startat ett arbete med att göra en film om IP-telefoni som vi kommer lägga ut så snart den är färdig.

Vill ni veta mer kan ni ringa mig på 08-5000 3170.

Ha en bra dag,
Ove Bristrand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>